Qatlama xamirdan pirog – bu tayyorlanish jihatidan injiqroq pishiriq bo’lsa ham, lekin agar u sifatli masallig’lardan tayyorlansa ajoyib shirinlik sifatida taqdim etilishi mumkin. Mevalardan, go’shtdan, pishloq va shirinlik solingan xamirdan tayyorlangan piroglar bayram stollari uchun aynan mosdir. Xamirdan piroglarni tayyorlash uchun ko’p vaqt talab qilinmaydi va undan tashqari ularni tayyorlash juda oson, shu sababli ular oshxonada ko’p qolishni xush ko’rmaydiganlar  orasida mashxurdir.

KERAK BO’LADIGAN MASALLIQLAR

Qatlama xamir500 gr.
 
Shakar120 gr.
 
Nok2 dona
 
Maydalangan kardomonta’bga qarab
 
Oleo qatlama hamir uchun margarini 72%30 gr.
 

PIROGNI TAYYORLASH JARAYONI


    1. Nokni 4 qismga kesib, terisi va donlarini olib tashlaymiz.
    2. 20 sm ga ega bo’lgan tovada shakarni eritib olamiz. So’ng, shakar qo’shib uni ham eritib olamiz. Karamelni er qandili bilan sepib chiqamiz.
    3. Tovani olovdan olamiz va aylanasiga nokni joylashtirib chiqamiz.
    4. Ustiga dumaloq xamir qavati bilan qoplaymiz. Biroz bo’rtib chiqishi uchun xamirning chetlari kirgizib chiqilishi kerak bo’ladi.
    5. Bug’ chiqishi uchun o’rtasidan kichik teshikcha ochamiz.
    6. Xamir pishish jarayonida ko’tarilib ketmasligi uchun sanchqi bilan ustki qismini teshib chiqamiz.
    7. 200 daraja haroratigacha qizdirilgan o’choqga joylashtiramiz. Pishishni boshlagan vaqtidan 10 daqiqa keyin, o’choq haroratini 180 darajaga pasaytiramiz. Usti qizarishiga qadar pishiramiz.
    8. Tayyor bo’lgan pirogni likopcha ustiga teskari qo’yamiz.
    9. Pirogni mevalar, miyata barglari yoki shakar kukuni bilan bezatish mumkin. Mevali murabbo bilan stolga tortishingiz mumkin, pirog tayyor.